EERSTE HULP BIJ VERF

Zoals je misschien wel eens gelezen hebt werk ik 2 (soms 3) dagen per week bij een woonprofessional. Hier meng en verkoop ik veel verschillende soorten verf en toebehoren. Elke situatie is weer muy differente en moet je op een andere manier behandelen. Meestal bombardeer ik klanten ook eerst met een vragenvuur voor ik daadwerkelijk een kleur ga mengen.


Vragen als…

''Welke kleur moet het worden? Waar gaat u het voor gebruiken? Wat is de ondergrond? Welk merk mag het zijn? Hoeveel liter wilt u hebben? Watergedragen of terpentine? Wilt u een dekkende verf, een beits of een transparante lak? En wilt u hoogglans, zijdeglans, mat, noemt ondertussen nog 1000 mogelijke afwerkingen van Pure & Original, Little Greene én Farrow&Ball''

Dacht jij al goed voorbereid te zijn door alle kleurstaaltjes mee te nemen naar de winkel.

Op deze vragen daarentegen.... iets minder. Daarom heb ik dit handige schema voor je gemaakt en heb ik gelijk een aantal tips en antwoorden op veelgestelde vragen voor je. Zodat je de volgende keer precies weet wat je moet bestellen.


Klik hier voor een printable versie van mijn verfschema


*Let op:

Niet iedere kleur is te maken in de gewenste verf. Wil je schilderen met de verf van bijvoorbeeld Pure&Original, Farrow & Ball of LAB. Denk er dan aan dat er patent zit op deze verf en je dus geen andere kleurcodes kan laten mengen. Andersom kan dit (vaak) wel. Stel dat je wil verven met een Sigma verf is het mogelijk een Farrow&Ball kleur te maken. In dit schema adviseer ik verfsoorten die mogelijk zijn met (bijna) alle kleurcodes én waar ik zelf ervaring mee heb.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN WATERGEDRAGEN EN TERPENTINE VERF?

HELP! MIJN LAKVERF HECHT NIET.


Het niet hechten van verf kan diverse oorzaken hebben. Voorbereiden is zodra je gaat verven een van de belangrijkste onderdelen. Zie je dat de verf niet goed hecht tijdens of na het verven? Dan heb je vaak iets niet helemaal goed gedaan tijdens de voorbereiding. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

𓆉 Je hebt de ondergrond niet (goed) ontvet. Zodra je begint met schuren zonder eerst te ontvetten duw je het vuil en vet in het hout. Daarom is het altijd van belang dat je eerst je ondergrond goed reinigt en ontvet. Dit kan je doen met een verfreiniger zoals Sint Marc of Universol. Hierna schuur je de ondergrond op en kan je starten met verven. Tip: Schuur je met de hand? Gebruik eens een schuurpad. Dit is schuurpapier en een spons in een. Deze kan je nat gebruiken waardoor je stofvrij kunt schuren en is super flexibel zodat je in elk hoekje kunt komen. Ik gooi ook vaak verfreiniger in mijn sopje dan ontvet en schuur je tegelijk!


𓆉 Je hebt de verkeerde/geen grondverf gebruikt. Voor dat je begint met de laklaag is het belangrijk om de kaal hout eerst te behandelen met een grondverf. Verf je met een terpentine gedragen lak? Zorg dan dat je ook een terpentine gedragen grondverf gebruikt. Weet je niet zeker op welke basis de vorige laklaag is geschilderd? Dan raad ik aan om eerst een laag grondverf met dezelfde basis aan te brengen voor een goede hechting.


𓆉 Je ondergrond is vochtig. Vocht en verf gaan niet samen. Zodra je over vocht gaat verven sluit je het hout af. Als hier nog vocht in zit kan dit er niet uit. Resultaat je verf heeft geen hechting.


𓆉 Je probeert te schilderen over een siliconen kit. Siliconen kit word vooral gebruikt in badkamers en wordt vaak verwart met acrylaat kit. Het grootste verschil tussen deze twee is dat siliconenkit niet overschilderbaar is. Siliconenkit is namelijk vettig en je zult merken dat de verf ‘terug trekt’ zodra je dit probeert. Gelukkig bestaat er wel een oplossing voor. Met een anti siliconen additief kun je over deze kit heen schilderen. Let wel op: Zodra je het additief toevoegt is de verf beperkt houdbaar. Maak het dus in kleine hoeveelheden aan zodat je niet onnodig verf weg moet gooien.


𓆉 Jouw mooie vintage meubel is behandeld met was. Mooi meubel gescoord bij de kringloop of op marktplaats? Veel vintage meubels zijn behandeld met een was. Deze vette substantie werd vroeger veel gebruikt om het hout te beschermen. Verf hecht niet aan vet. Om dit meubel te schilderen moet je dus iets meer geduld hebben omdat al het vet eerst verwijdert moet worden. Was kun je helaas niet schuren omdat je dan het vet in het hout schuurt. Je zult snel genoeg merken dat jouw meubel behandeld is met was aan je schuurpapier. Deze loopt namelijk heel snel vol. De was moet je verwijderen met een speciale wasverwijderaar. Hierna kun je het meubel op de reguliere manier behandelen.
KAN IK HET BESTE HOOGGLANS, ZIJDEGLANS OF MATTE VERF GEBRUIKEN?


Dit hangt volledig af van jouw situatie en persoonlijke voorkeur. Maak vooral je eigen keuze. Hieronder geef ik mijn advies wanneer je welke glans gebruikt en wat past bij een specifieke situatie.𓆉 Hoogglans

Buiten raad ik altijd een hoogglans verf aan. Hoe meer glans hoe beter de bescherming tegen weersinvloeden. Ook hecht vuil minder goed aan glans en is de verf beter te reinigen waneer deze wel aan een schoonmaakbeurt toe is. Hierdoor heeft de verf een langere duurzaamheid.


Binnen wordt niet vaak meer gekozen voor hoogglans. Toch is deze verf uitermate geschikt voor badkamers en keukens omdat deze verf super goed afwasbaar is. Persoonlijk vind ik een hoogglans mooi in oudere woningen op bijvoorbeeld een ensuite deur of een oud meubel in een donkere volle kleur. Dit geeft extra karakter.


Let op:

Bij een hooglans zullen eventuele imperfecties meer opvallen. Glans weerkaatst licht waardoor elke oneffenheid als het ware gehighlight wordt.𓆉 Zijdeglans

Twijfel je of je mat, zijdeglans of hoogglans moet nemen? Kies dan een zijdeglans. Dit is de meest gebruikte glans omdat dit een goede compromis is tussen mat en hoogglans. Je kunt de verf goed reinigen en het verdoezelt de meeste oneffenheden.


Zelf gebruik ik zijdeglans voor al het houtwerk binnen. Denk dan aan bijvoorbeeld meubels, kozijnen, deuren, plinten en trappen. Een lambrisering of balken plafond uitgezonderd. Hiervoor gebruik ik het liefste een matte lakverf. In de volgende story lees je waarom.


Let op:

De glans tussen een watergedragen verf of een terpentine gedragen verf scheelt enorm. Synthetische/terpentine gedragen verven zijn glanzender dan een watergedragen verf. Dit geldt voor alle soorten glans. Houd hier dus rekening mee wanneer je je keuze maakt :)𓆉 Mat

Hoe matter hoe beter. Het eerste wat klanten roepen als ik vraag welke glansgraad zij graag willen hebben. Toch raad ik dit niet vaak aan i.v.m. vuil en vet. Doordat de verf geen glans heeft dringt dit in de verf en krijg je moeilijk tot niet verwijderbare vlekken.


Waar je een matte verf wel goed voor kunt gebruiken is het lakken van bijvoorbeeld een houten lambrisering, plafond of op de wand. Deze oppervlaktes raak je relatief weinig aan en zijn daarom minder gevoelig voor huidvet.

Mat reflecteert geen licht. Hierdoor maakt een matte verf door zijn kalkachtige uiterlijk een ruimte gezelliger en verdoezeld het oneffenheden. Dit is ook de reden dat matte verf wordt gebruikt op plafonds en gestucte wanden.

Let op:

Sommige merken verkopen zogenaamde afwasbare matte verf. Zodra je deze verf gaat reinigen zul je merken dat er een glans tevoorschijn komt op het deel wat je hebt afgenomen. Zorg dus dat je research doet voor je besluit een afwasbare verf te gebruiken.